آموزش سیستم های اعلام حریق کانونشنال



سیستم های اعلام حریق کانونشنال عموماً در مناطقی مورد استفاده قرار می گیرند که از لحاظ فیزیکی کوچک و یا استفاده از سیستم های آدرس پذیر از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد.
این سیستم از یک پانل کنترل که دارای یک یا چند زون اعلام حریق می باشد تشکیل شده است که بسته به مساحت محل مورد نظر، تعداد زون پانل اعلام حریق معین می گردد. معمولاً حداکثر 32 آشکارساز و شستی اعلام حریق در یک زون قرار می گیرد.
در این نوع از سیستم های اعلام حریق، چنانچه هریک از آشکارسازها فعال شود، پانل تنها قادر به شناسایی منطقه وقوع حریق می باشد و امکان شناسایی محل دقیق حریق توسط پانل میسر نمی باشد.

اجزای یک سیستم اعلام حریق کانونشنال:

  • - پانل کنترل(Control Panel):

    هر پانل کنترل مرکزی کانونشنال می‌تواند ۲،۴،۸ و یا زون های بیشتری را پشتیبانی کند.
    در هر مدار این پانل تعدادی آشکارساز و شستی اعلام حریق قرار می گریند که با قرار گرفتن مقاومتی در انتهای زون، پانل از صحت برقراری مدار اطمینان حاصل می نماید.
    همچنین در این نوع از پانل ها تعدادی خروجی جهت اتصال مستقیم آژیرهای اعلام حریق یا خروجی هایی نظیر Door Magnet مورد استفاده قرار می گیرند.
  • - آشکارسازهای اعلام حریق دودی(Smoke Detector)،

  • - آشکارساز اعلام حریق حرارتی(Heat Detector)

  • - آشکارساز اعلام حریق ترکیبی دودی حرارتی (Smoke/Heat Detector)

  • - شستی های اعلام حریق (Manual Call Point )

  • - آشکارساز پرتو نوری (Optical Beam Detector):

    فرض کنیم می خواهیم محیط داخل یک سوله با سقفی مرتفع را پوشش دهیم . در اینجا اگر بخواهیم از آشکارسازهای معمولی دودی یا حرارتی نقطه ای استفاده کنیم ، تا دود و یا حرارت بخواهند به سقفی مرتفع که آشکارسازها بروی آن نصب شده اند برسند ، احتمالاً حریق قسمت زیادی از آن سوله را در بر گرفته است .
    بنابراین نیاز به آشکارساز دیگری ست که بتوانید جوابگوی این نیاز باشد . درچنین مواقعی از آشکارسازهایی با نام Beam Detector استفاده می شود .
    این آشکارسازها در دو نوع طراحی و ساخته می شوند . نوع اول آنهایی هستند که دو قطعه جداگانه ی فرستنده و گیرنده دارند و شکل ظاهریشان مانند دوربین های فیلمبرداری صنعتی ست . و اصول کارشان بر مبنای استفاده از اشعه مادون قرمز (Beam Infrared ) ؛ به این صورت که قطعه فرستنده ، اشعه را می فرستد و اگر در مسیر رسیدن به گیرنده ، ابری از دود ایجاد شده باشد ، با توجه به اشعه ای که گیرنده دریافت می کند و مقدار جریان دهی در خروجی ، می توان از بروز و یا حتی تراکم دود مطلع شد .

در تصویر زیر می توان یک نمونه Beam detector را مشاهده کرد :


لازم به ذکر است که علاوه بر محل هایی که سقفهای بلندی دارند ، در موادی که نیاز به پوشش فاصله ی زیادی مثل طول یک لوله ی گاز یا نفت درشعاع چند کیلومتری پالایشگاه است ، نیز به جای استفاده از چندین آشکارساز معمولی از یک یا تعداد خیلی محدودی از این نوع آشکارساز استفاده می شود .
درضمن نوع دیگرBeam detector ها ، آن دسته می باشند که فرستنده و گیرنده در یک قطعه تعبیه شده است و برای پوشش دهی محل ، فرستنده اشعه خود را از طریق منعکس کننده ای که در سمت دیگری از مثلاً سوله قرار گرفته شده است به گیرنده خود می رساند . حال با توجه به پهنای منطقه مورد پوشش ، از تعداد منعکس کننده های بیشتر استفاده می شود تا بتوان فاصله های بیشتری را مورد پوشش قرار داد .

در تصویر زیر می توان این نوع از Beam detector ها را نیز مشاهده کرد :


دو دایره ای که در قطعه سمت راست می بینیم ، همان فرستنده و گیرنده می باشند که اشعه پس از برخورد به منعکس کننده سمت چپ به گیرنده باز می گردد و چنانچه دودی در محیط باشد ، آشکار خواهد شد .
در تصویر زیر هم نشان داده شده است که اگر بخواهیم فاصله را بیشتر کنیم ، باید تعداد این منعکس کننده ها بیشتر کنیم تا شعاع بیشتری در پوشش دهی قرار گیرد .

- آشکارسازهای خطی حرارتی(Linear Heat Detector):


این نوع از آشکارسازها که شکل ظاهریشان بصورت یک کابل دو رشته است ، در مواردی استفاده می شود که امکان نصب آشکارسازهایی که نظیر دودی یا حرارتی نقطه ای وجود ندارد . مثلاً در کانال عبور کابلهای برق که تقریباً هیچ دسترسی ای به آن نداریم و چنانچه سیمها دچار آتش سوزی شوند ، قادر به تشخیص سریع و اقدام به موقع نخواهیم بود . در واقع چنانچه این سیمها حرارت را تشخیص دهند ، روی خود تغییر مقاومتی ایجاد می کنند که پانل از این تغییر متوجه بوجود آمدن حرارت و حتی درجه ی آن می شود .

- آژیر (Sounder) یا زنگ (Bell) اعلام خطر

- فلاشر((Flasher یا چراغ گردان (Beacon) اعلام خطر

لازم به ذکر است که کلیه تجهیزات این سیستم اعم از پانل و آشکارسازها، همگی باید از نوع کانونشنال بوده و درصورت اتصال نوع دیگری از تجهیزات ( به عنوان مثال آدرس پذیر)، پانل دچار خطار شده و سیستم نمی تواند عملکرد صحیحی داشته باشد.

کاربرد ها:

- ساختمان های مسکونی
- محیط های اداری
- کتابخانه ها

استانداردهای موجود محصولات این شرکت:

- CSA, UL, FM, ATEX,VDS, LPCB و ...